Documentaire over corsobouwers: ‘Dit verhaal moet verteld worden’

Rob Janssen van buurtschap Reisvenne Oranje wordt geïnterviewd voor de documentaire
Foto: Maarten Moonen

Hij volgt de sterren achter de Bloemencorso in Valkenswaard op de voet. De 36-jarige Maarten Moonen maakt een documentaire over de bouwers van de corsowagens. “Mensen beseffen niet hoeveel werk erin zit.”

Op dit moment zit Moonen van FPS Media middenin de drukte voorafgaand aan de Bloemencorso, die op 8 september plaatsvindt. “Ik ben er in totaal bijna een jaar mee bezig. Net zoals de bouwers. Die beginnen direct als het thema van het komende jaar bekend is.” En dus was de Valkenswaardse documentairemaker er bij iedere stap bij.

Ooit bouwde Moonen zelf ook corsowagens. Maar toen hij uit Valkenswaard verhuisde voor zijn studie, stopte hij ermee. “Ondertussen ben ik terug en ben ik mijn eigen videoproductiebedrijf begonnen”, vertelt hij. “Het verhaal achter de corso vind ik heel mooi. Toen dacht ik: misschien moet iemand dat maar eens gaan vertellen.” En zo ontstond het idee. “Zelfs binnen Valkenswaard is er veel onwetendheid over wat het inhoudt. Veel mensen denken dat een week van tevoren de bloemen er tegenaan gaan en het klaar is. Maar de bouwers zijn er elf maanden mee bezig.”

Vier buurtschappen

Voor de documentaire worden vier bouwers uit vier verschillende buurtschappen gevolgd. De buurtschappen die worden gevolgd zijn Crescendo (dat de Ontwerpprijs won), Wilhelmina, Reisvenne Oranje en Leenderweg. “Deze vier mensen vertellen wat het inhoudt om een corsobouwer te zijn. Ook de toegankelijkheid en gezelligheid is echt een ding”, zegt Moonen. “Als ze ons met een camera binnen zien komen, dan schrikken ze nog een beetje. Maar als ik zeg dat ik kom om een docu over de Bloemencorso te maken, dan vinden ze het direct heel leuk.”

De documentaire gaat op 4 oktober 2019 in voorvertoning bij De Hofnar. Tickets voor de voorstelling zijn HIER te koop.

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Documentaire Bloemencorso Buurtschap Wilhelmina Maarten Moonen - Maarten Moonen