Steendrukmuseum exposeert over vrouwenrecht: ‘We willen reuring creëren’

Vooruitlopend op de komende expositie ‘Vrouwen in zicht’ licht de conservator van het Nederlands Steendrukmuseum een tip van de sluier op. ‘Honderd jaar vrouwenkiesrecht’ is de aanleiding van deze thema-tentoonstelling. Twee topvrouwen openen het op 7 september officieel.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Conservator Lisette Almering-Strik vertelt in het kort wat er in de machinezaal van het museum te zien is. “Deze machines zijn uit de periode dat steendruk een massaproduct wordt. Tijdschriften en leerboeken worden hiermee gedrukt. Hier staat zelfs nog een houten pers.” De Vrijdagzaal is de historische zaal, met o.a. een instructiefilm over steendruk.

Dan loopt ze naar de expositieruimte. “Vanwege de kleurstelling is het hier na sluitingstijd schemerig”, legt ze uit. De nieuwe tentoonstelling – met als ondertitel ‘Op weg naar gelijke rechten!’ – gaat helemaal over de plaats die de vrouw de afgelopen eeuw inneemt. “We willen mensen niet alleen interesseren voor de steendruk an sich, maar ook voor het thema. Deze keer dus over de rol van de vrouw. Vanwege het honderd jaar kiesrecht kunnen we hier niet omheen”, lacht ze, en pakt de poster van kunstenaar Theo Molkenboer.
Deze wordt verspreid om de nieuwe expositie onder de aandacht te brengen. Daarop is een dame te zien die aanklopt bij een stemlokaal. “Het allereerste moment dat vrouwen mogen gaan meestemmen. In haar andere hand heeft ze een toorts met de tekst ‘Vrouweninzicht’. Ik heb dat woord losgemaakt, zodat een dubbele betekenis ontstaat, inzicht en in zicht”.

Boekje

Haar man Ton, hij zorgt als vrijwilliger voor de ict in het museum, brengt een bekertje water en schuift even aan.
Binnenkort verschijnt er ook een boekje over de expositie, geheel door Almering-Strik geschreven. Ze laat een soortgelijke uitgave zien van de laatste expositie over Leo Gestel. “Mijn man doet de vormgeving daarvan”, zegt ze, en laat op haar telefoon al zien hoe de inhoud van het nieuwste boekje er uit komt te zien.

“Ik begin het verhaal van mijn lezing in Parijs rond 1900, vanwege de hoogtijdagen van de lithografie. De stad kleurt met enorme grote affiches, van zo’n 2,5 meter, met daarop ideale vrouwen in wespentaille. Nederlandse kunstenaars in Frankrijk pikken dat op. De vrouw is één van de meest geliefde onderwerpen”, legt ze uit en neemt weer een bekende litho voor zich. Die toont een protest tegen de mannen die vrouwen onderdrukken. Dan laat ze een rokende vrouw zien, in een hoerenhuis en legt uit dat het beeld van de vrouw kantelt. Maar Frankrijk staat niet toe dat de vrouw zich in een litho emancipeert. “Het beeld van de vrouw stagneert”, zegt ze en verklaart daarmee waarom het vrouwenkiesrecht in Frankrijk pas decennia later (1946) wordt ingevoerd.

Koningin Emma

Zo loopt de conservator door de geschiedenis heen en staaft haar vrouwenverhalen met diverse gedrukte en getekende platen, die ze bij elkaar heeft gezocht. “We draaien ook een film over de Engelse Suffragettes, de dames die strijden voor hun rechten en speciaal voor het vrouwenkiesrecht. Er komen ook werken te hangen van meisjes die in een kaarsenfabriek werken, een afbeelding van Aletta Jacobs en afbeeldingen van vrouwen in de oorlog. Er is een filmpje waarop te zien is dat Koningin Emma voor het eerst gaat stemmen.”

Een enthousiaste Lisette Almering eindigt haar vooruitblik met een opsomming van instanties, musea en particulieren die werken hebben afgestaan voor de expositie. Ook moderne topvrouwen-van-nu krijgen de aandacht middels een fotocollectie. “Vanuit de steendruk wordt het kantelpunt van de vrouw zichtbaar tussen 1850-1950, met Aletta Jacobs als Nederlands boegbeeld”, besluit Lisette Almering-Strik.

Nienke Meijer, bestuursvoorzitter van de Fontys Hogescholen, en in 2014 verkozen tot topvrouw van het jaar, verricht de officiële opening.  Ook Valkenswaardse wethouder Mieke Theus zal aanwezig zijn bij de opening.

Via www.steendrukmuseum.nl  is alle overige informatie in te zien. De expositie loopt tot en met 23 februari 2020.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF