Borkelse Brechje exposeert in Achelse Kluis: ‘Ik heb altijd graag getekend’

Een zeer bescheiden Brechje Voskens vertelt aan de keukentafel in Borkel haar verhaal van een opkomend kunstenares. In september exposeert ze in de Achelse Kluis, met het nachtlampje van haar zoontje Tim, verschillende tekeningen en schilderijen.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

“Al op de basisschool merkten ze dat ik goed kon tekenen. Op jonge leeftijd tekende ik al echte vingers, terwijl klasgenootjes nog van die harken tekenden”, begint Bregje te vertellen. “Ik heb altijd graag getekend. Vooral in de periode van de scheiding van mijn ouders. Was het stoom afblazen? Mijn hoofd leeg maken?”, vraagt de Borkelse zich hardop af. Haar twee grootouders waren ook creatief. “De één deed houtsnijwerk en de ander schilderde. Bij mijn moeder zit het wel een beetje in het hoofd, maar het komt er niet uit”, zegt ze.

Brechje volgde de opleiding aan de kunstacademie van Arendonk. “Tekenen was de basis en van daaruit maakte ik kennis met alle andere vormen van tekenen en schilderen. Voor mij een hele ontdekking.” Gedurende een periode van ernstige ziekte lag haar hobby helemaal stil. Nu is de gastvrouw weer druk bezig, al vindt ze het niet gemakkelijk om tijd vrij te maken voor haarzelf. Inmiddels werkt ze veel met acrylverf. “Ik ben ook begonnen met olieverf op waterbasis, flowpainting genaamd”, zegt ze, en legt uit dat hierbij de verf over het doek vloeit. “Heb ik jarenlang een tekening of foto als voorbeeld gebruikt, nu ben ik dat aan het loslaten, en wil ik mijn gevoel vertalen in beelden. Dat vind ik spannend en leuk.”

Sterrenhemel

Als lid van de Stichting Vaart draagt Brechje één van de doelen van de stichting uit: het exposeren van kunstwerken. “Ook vind ik het fijn om contact te krijgen met andere kunstenaars en wil graag meedoen met de activiteiten die Vaart organiseert, zoals de atelierroute en het kunstcafé”, zegt ze, en vult meteen aan dat ze als experiment ook zelf een nachtlampje heeft gemaakt voor zoon Tim. “De voorkant heb ik beschilderd met een sterrenhemel”, lacht ze, en Tim snelt naar boven om het prachtige houten lampje te laten zien. Brechje is ook aangesloten bij ‘Pak je Kunst’, waarbij kleine kunstwerkjes – in haar geval kleine schilderijtjes – in een ouderwetse sigarettenautomaat worden geplaatst. Op die manier kan iedereen voor enkele euro’s laagdrempelig in contact komen met kunst.

Dan daalt Brechje Voskens de trap af en laat ze haar atelier zien. Allerlei tekeningen en schilderstukken staan al klaar voor de Achelse expositie, die de naam ‘Serenity’ draagt. “De meeste werkstukken zijn tijdens de expositie te koop”, zegt ze wat schuchter, en laat haar eerste tekeningen zien en het laatste werk met flowpainting. Vaak zijn het portretten van dieren of van een kind. “Een echtpaar dat ging trouwen, verloor kort voor de bruiloft hun hond. Ik kreeg de vereerde opdracht om diezelfde hond te schilderen voor een dierenarts, die het werkstuk vervolgens als cadeau aanbood aan het bruidspaar. “Dat was een erg ontroerend moment, maar wat waren ze blij met het stuk.”

Al met al zeer de moeite waard om de tentoonstelling in de abdij te bezoeken, aan De Kluis 1 of aan de St.-Benedictuslaan, van 11.30 uur tot 16.30 uur van 3 t/m 8 september.