Foto’s: De Tienendreef tussen Dommelen en Valkenswaard biedt van alles

Foto: Evert Meijs

Om vanuit Valkenswaard in Dommelen te komen, kun je onder andere via de Tienendreef je doel bereiken. Een interessante straat, waarover van alles te vertellen valt. Wandel eens van de speeltuin naar de brouwerij. Je zult merken dat het de moeite waard is.

Waar komt de naam Tienendreef vandaan? Van de stad Tienen, waarmee Valkenswaard een vriendschapsband heeft. Eind 2009 besloot het college van B en W om de naam van deze weg te wijzigen van Christoffeldreef naar Tienendreef. Eén van de groenste verbindingswegen van de gemeente.

Aan het begin van de Tienendreef, aan de kant van Valkenswaard, bevindt zich Speeltuin Geenhoven. Even verder staat een verkeersbord met de tekst ‘We Dommelen / Doe mee(r) met Dommelen’. Deze stichting is actief als wijkraad van het kerkdorp.

Huize Agnetendal, een eindje verder, (foto rechts) wordt omgeven door een oude stenen muur. De oude kloostermuur is het laatste restant van het oorspronkelijke Franciscanessenklooster Agnetendal uit 1452. De Dommel kun je oversteken via de Koningin Beatrixbrug. Dan blijkt dat er links nog een bruggetje naast ligt, dat je via de Dommelstraat kunt bereiken.

Ambrosius

Korenbloemen en klaprozen sieren rechts een veld, net over de brug. Logisch dat het groen weelderig groeit: in de verte zie je bijenkasten staan. Bij toeval stapt een imker met witte hoed en netje voor zijn gezicht, tussen de bijenkasten door om de diertjes te verzorgen. Tegen het gaas staat een fraai insectenhotel. Het lot wil dat de volgende straat rechts Ambrosiusdal is genoemd, naar de patroon van de bijenimkers.

De tweebaansweg wordt gescheiden door een brede grasstrook, waarop een levensgroot reclamebord staat als restant van de provinciale verkiezingen. Door alle groen zijn de posters nauwelijks leesbaar. Daarvoor moet je aan de achterkant van het reuzenbord zijn. In de verte doemt een metalen wokkel op,  op de rotonde.

Na bovenstaande ‘Spiralosaulus’ van Koos Verhoeff verandert de straatnaam in Brouwerijdreef. In het trottoir is een linkse pijl aangebracht. Volg je dat pad, dan kom je bij een tandartsenpraktijk en een sauna. Basisschool Agnetendal staat hier ook. Terug op de Brouwerijdreef, staat links een sporthal met het bord ‘Topsquash’, waarvoor Nicole Leunissen de eerste steen legde. Bij de splitsing naar het Helenadal staat een kist, afgesloten met een hangslot. Zou er zout in zitten?  Rechts in de bocht staan woningen aan het Oortjeshof. Een oortje was een geldstuk ter waarde van twee duiten, f 0,0125. In 1984 werd deze naam vastgesteld. Meerdere straten zijn vernoemd naar geldstukken als Dukaat en Daalderhof.

Een geparkeerde auto van Woningbelang zegt dat dit bedrijf 100 jaar bestaat. Meteen doemt een zendmast op -zoals die ook een aan het begin van de Tienendreef staat- welke als mobiele communicatietoren niet meer weg te denken is uit ons straatbeeld. Op het einde verschijnt de Dommelsche Bierbrouwerij. Hier staan ontelbare vrachtauto’s en honderden of duizenden kratjes bier. Het dak van een grote hal is een gebogen shed-dak, met ramen voor veel lichtinval (zie foto hieronder). Bij het technisch magazijn staat een truck-met-oplegger. Op het zeil staat een grote zwarte stier afgebeeld, met de tekst ‘Mannen weten waarom’. Een groot bord vertelt hoe je bij de receptie kunt komen, en bij de parkeerplaats.

Oorspronkelijk heette de bierbrouwerij ‘de Oranjeboom’, maar de naam werd in 1930 veranderd in ‘Dommelsche Bierbrouwerij’, waaraan de familie Snieders onlosmakelijk verbonden is. De schoorsteen trekt de aandacht. Het is kromgetrokken door de hitte. Op de voorgevel het wapenschild met de tekst Anno 1744.  Links naast de schoorsteen zie je koperen ketels, die zo specifiek zijn bij het brouwen van gerstenat. Achter het fabriekspand rijzen zilverkleurige silo’s de hoogte in, als symbool van heden en toekomst.

Ook panden aan weerszijden van de brouwerij behoren tot het complex dat Dommelen tot ver over de grens bekend heeft gemaakt. Op de foto hieronder één van die panden, met het uithangbord ‘de Oranjeboom’. 

Vanaf hier kun je met de bus terug naar Valkenswaard, maar boeiender is het, om dezelfde route nog eens te lopen, maar dan in omgekeerde richting. Een stukje heemkunde ligt aan je voeten. De VVV zou er zó een wandeling van kunnen maken.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF