Zoektocht naar het leven van oorlogsslachtoffer Jan Boei uit Valkenswaard

Huwelijksfoto van Jan Boei en Mina Driessen
Huwelijksfoto van Jan Boei en Mina Driessen
Foto: Familie Boei

In aanloop naar de Nationale Dodenherdenking van 4 mei is de familie Boei uit Valkenswaard op zoek naar gegevens van hun vader en opa: Jan Boei. Hij werd geboren in Hoedekenskerke, woonde in Valkenswaard en sneuvelde in Indië. Kinderen en kleinkinderen roepen hulp in om meer te weten te komen.

Jan Boei werd geboren op 7 juli 1898 in de provincie Zeeland. In Valkenswaard was hij later Inspecteur van Politie Eerste Klasse. Kort na het huwelijk in 1927 vertrok hij met zijn vrouw Mientje (Wilhelmina Cornelia Driessen) naar Indië. Hij werd ingedeeld in Bandung bij het Bataljon Tjikoedapatteuh. De Valkenswaardenaar sneuvelde in het interneringskamp van Bandung, op 15 mei 1945.

Hij werd uiteindelijk begraven op het Nederlands Ereveld Pandu in Bandung in een enkel Militair Rijksgraf. Een wit houten kruis vermeldt nog altijd zijn naam, geboorte- en sterfdatum. Dies, de zoon van Jan, wil samen met zijn gezinsleden weten onder welke omstandigheden zijn vader emigreerde en gesneuvelde.

Tekst gaat verder onder de foto

Oorlogsgraf Jan Boei in Bandung
Oorlogsgraf Jan Boei in Bandung

Eén van de dochters heeft al aardig wat onderzoek gedaan. Er is een bidprentje, er zou kort na de oorlog een herdenkingsdienst geweest zijn in de Sint-Antoniuskerk in Valkenswaard en er zijn enkele foto’s van het graf in Indonesië.  Jan en Mientje trouwden in 1927. “Er lagen twee geloven op één kussen”, aldus Dies, die zich afvraagt of zijn vader om die reden naar Indië vertrok, of omdat hij al dan niet ‘gedwongen’ werd overgeplaatst. Het echtpaar kreeg er zes kinderen.

Briefje

“Nadat mijn vader zich moest melden bij de Japanse politie zou hij in een mannenkamp geïnterneerd zijn. Eén keer kreeg hij nog de gelegenheid om een briefje aan zijn vrouw te schrijven. Later is nooit meer iets van hem vernomen.” Kleindochter Monique Boei: “Opa Jan was vermist volgens mijn oma Mientje, maar later kwam er bericht dat hij gesneuveld was.” Rechts zijn gedachtenisprentje. Na de oorlog verhuisde oma met haar kinderen terug naar Nederland.

Enkele van de vele vragen die op een antwoord wachten:

-Waarom ging het echtpaar Boei-Driessen vanuit Valkenswaard naar Indië ?

-Welk beroep of welke functie oefende Jan daar uit ?

-Onder welke omstandigheden kwam hij om het leven?

-Wat is er nadien met het stoffelijk overschot gebeurd?

Mocht iemand antwoord weten op één of meer vragen, of over meer informatie of aanknopingspunten beschikken, neem dan contact op via het e-mailadres [email protected].

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF