66 jaar Striepersgat: Feest voor iedereen met carnavalsmuseum

Peter Kalb (links) en Gerton Heesakkers (midden)
Peter Kalb (links) en Gerton Heesakkers (midden)
Foto: Collectie CV KDB

De heren Gerton Heesakkers en Peter Kalb, twee doorgewinterde personen in het Striepersgatse carnaval, vertellen over het jubileumfeest op 26 januari, waarvoor ze iedereen uitnodigen. Dit jaar bestaat de carnavalsvereniging 66 jaar.

Peter en Gerton zijn – mede vanwege hun historie bij het georganiseerde carnaval – bij uitstek de mannen die je moet hebben om een festijn op touw te zetten. Peter zit nog in het algemeen bestuur van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat, vanwege bemoeienis met de carnavalsmis. Gerton: “Samen met nog drie andere mannen zijn wij verenigd in Carnavalsvereniging ‘Klein Dagelijks bestuur’. Het dagelijks bestuur van de Stichting vroeg ons om een feestprogramma te organiseren vanwege het jubileum. Ondanks de beperkte tijd zijn we toch voortvarend aan de slag gegaan.” Want de datum is al vastgelegd: aanstaande zaterdag 26 januari.

Gelukkig heeft de groep van vijf veel ervaring in de carnavalswereld. Al gauw werden contacten gelegd met alle carnavalsverenigingen van Striepersgat. “De enorme medewerking die we gekregen hebben, geeft ons veel energie”, vertelt Gerton. “De royale medewerking maakt natuurlijk ook dat de feestdag door iedereen gedragen wordt.” Klein Dagelijks Bestuur wilde in elk geval een feestelijk samenzijn, waarbij ook de opening van een pop-up-carnavalsmuseum. Het feest zelf wordt ingevuld door iedereen uit te nodigen om ’s middags aanwezig te zijn in Stadscafé De Senaat. Om 16.00 uur start het programma. Blaaskapellen maken er muziek en ook de prins is er. Ook kan groepsgewijs een bezoek aan het museum worden gebracht.

Om 20.00 uur start het avondfeest, in Zaal Lavrijssen. De prins zal de avond openen. “We hebben een goede muziekband, en verder zijn er geen officiële aangelegenheden tijdens dit evenement. We focussen op feesten. Iedereen is hierbij van harte welkom.”

Bioscoop, café en correspondentie

Naast deze twee feestelijke bijeenkomsten wordt er hard gewerkt aan het museum. “Die werkgroep is al wat langer bezig”, vertelt Peter. “Dat zijn ook allemaal oudgedienden. Het wordt een Striepersgats pop-up-carnavalsmuseum. Niet alleen aan het officiële georganiseerde carnaval wordt aandacht geschonken. Ook van alle verenigingen en over alles wat er in die jaren is ontstaan en gebeurd, valt van alles te zien.”

De werkgroep kreeg een pand aangeboden naast Inspiration Point (Maastrichterweg 9a) en al de nodige weekenden zijn besteed aan het inrichten van de tentoonstelling. De ruimte is voor dit doel helemaal aangepast. “Het wordt een mooi museum, met een aparte ruimte voor verenigingen en ook voor het officiële carnaval is een speciale ruimte gereserveerd. Er is ook een bioscoopzaaltje waar een unieke film wordt gedraaid en er is een café getimmerd. Maar er is ook leuke correspondentie te zien van toen”, vertelt Peter glimlachend. Hij vertelt trots dat hij samen met dochter Elseline een acht meter lange tijdlijn heeft gemaakt, die in 1952 begint. “Hierop zie je onder meer wanneer carnavalsverenigingen werden opgericht, wanneer begonnen werd met onderscheidingen en wie wanneer prins werd.”

Al met al heeft de werkgroep de smaak te pakken en krijgt men nu al spijt om na carnaval alles weer te moeten afbreken. De talrijke etalagepoppen met uniformen maken van het geheel een bijzonder museum. Een beeldpresentatie op een scherm maakt de tentoonstelling helemaal af.

Verbinden van verenigingen

Na diverse oproepen zijn er veel spullen aangeboden voor het pop-up-museum. De stichting zelf beschikte ook over veel materiaal dat gebruikt kon worden. “Ik vond het echt heel erg leuk om er aan te werken”, zegt Peter. “Ook de voorbereidingen voor het feest zijn heel bijzonder. Iedereen die meewerkt is positief gestemd.” De grootste voldoening zal zijn om mensen te verbinden. Gerton: “Als ik nu weer zie hoeveel enthousiasme er is en hoeveel verenigingen je weer bijeen kunt brengen, ook jonge clubs, dan geeft dat een fantastisch gevoel. Het is geen feest van de stichting, maar van heel Striepersgat.”

Aanmelden voor de jubileumfeesten van 26 januari kan via www.striepersgat.nl/6×11.

Het museum is ná het jubileumfeest vrij toegankelijk op zaterdag en zondag tot t/m 23 februari, steeds tussen 12.00 u en 16.00 u . Het e-mailadres van het museum is [email protected] , te gebruiken voor aanmelden van groepen.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF